Firmware frissítés

Amennyiben a készülékhez elérhető új firmware, postaköltség ellenében szívesen frissítjük azt a készülékben, vagy bárki elvégezheti otthon is az alábbi útmutató segjtségével. Figyelem, az otthoni frissítést mindenki csak saját felelősségére végezheti el!

A firmware frissítéshez szükséges egy ST-LINK V2 adapter, valamint az STM32 ST-LINK Utility nevű program. Először a programot kell telepíteni, ez fogja a drivert is feltenni a gépre, majd utána csatlakoztassuk az ST-LINK V2 adaptert a számítógéphez. Néhány másodpercen belül meg kell jelennie az új hardvert talált a gép üzenetnek (STM32 STLink).

Az áramkörökön található 4db tüske, 3V3, CLK, GND, DIO (vagy SWCLK és SWDIO) elnevezéssel, ezeknek a párja szintén megtalálható az STüLINK V2 adapteren. Figyelem, a 3V3 tüskéket üresen kell hagyni, csak a GND, az SWCLK és az SWDIO vonalakat kell összekötni!

Ha össze van kötve a három tüske az ST-LINK V2 adapterrel, adjunk tápot az áramkörnek, majd indítsuk el az STM32 ST-LINK Utility-t. Néhány áramkörben a mikrovezérlő úgy lett programozva, hogy nem lehet kiolvasni belőle a programot, ezért a csatlakozás menete a következő: kattintsunk a Target-Option Bytes... menüre vagy nyomjuk meg a CTRL-B billentyűket. Amennyiben a megjelenő ablakban a Read Out Protection Level 1-en áll, állítsuk Level 0-ra, és nyomjuk meg az Apply gombot. Néhány másodperc alatt elvégzi a teljes memória törlését és visszaállítja olvasható állapotra a memóriát. Amennyiben a Read Out Protection Level 0-án áll, kattintsunk a Cancel gombra, nincs szükség a memória teljes törlésére. Ezzel csatlakoztunk is a mikrovezérlőhöz... Figyelem, a Read Out Protection értékét még csak véletlenül se állítsuk Level 2-re, mert ezzel örökre lezárjuk a chipet!

Töltsük be a megfelelő .hex fájlt a File-Open file... menüvel vagy nyomjuk meg a CTRL-O billentyűket, majd válasszuk ki a fájlt. Indítsuk el az írás/ellenőrzést a Target-Program & Verify... menüvel, vagy nyomjuk meg a CTRL-P gombokat. Néhány másodperc alatt törli a szükséges memóriaterületeket, feltölti az új programot, leellenőrzi, és ha minden rendben van, akkor már csak le kell választani a programot az adapterről, amit a Target-Disconnect menüvel tudunk megcsinálni.

Áramtalanítsuk az áramkört, távolítsuk el a programozó vezetékeket, szereljük össze a készüléket és kész is vagyunk.

Az itt elérhető firmware frissítések tartalmaznak egy másolás elleni védelmet, ami egy licensz fájlt tesz szükségessé. A készülékek ennek hiányában csak u.n. próbaváltozatként" működnek, miközben kiír a készülék képernyőjére 24 hexadecimális számot. Ezeket a számokat kell elküldeni a megadott email címre, és a lehető legrövidebb időn belül visszaküldünk egy .lic kiterjesztésű fájlt. Ezt a fájlt kell az SD kártya megfelelő könyvtárába másolni. A licensz fájl igénylése ingyenes a legálisan vásárolt készülékekhez.

SD1541 esetén a /INI könyvtárba kell másolni a .lic fájlt. Licensz fájl nélkül 10 lemezcsere a korlátozás, utána törölni kell az ini fájlt.

Letöltések:
STM32 ST-LINK Utility letöltése
SD1541 FW1.2 letöltése SD1541 FW changelog


Az ST-LINK V2 adapter

Az ST-LINK Utility

Option Bytes...