Termékek / Z80MU / CP/M

A CP/M valójában nem egy számítógép, hanem egy operációs rendszer, ami i8080 és Z80 processzorokon futott, és hardverfüggelen volt. Az emulátor segítségével sikerült a lehető legnagyobb memóriát felszabadítani az operációs rendszer számára, és a beépített terminál segítségével 80x25 karakter képes megjeleníteni, ami az akkori idők leggyakoribb megjelenítőinek felel meg.

A géphez tartozó SD kártya könyvtár: /CPM

A CP/M emulátor ~4.5-5.2MHz-es Z80 alapú CP/M-es rendszert emulál, 4db lemezegységgel. A lemezek 1MB kapacitásúak, és az A: egységbe mindenképp rendszerlemezt kell helyezni.

Az SD kártyán találunk egy SYS.DSK nevű fájlt, amit felhasználhatunk üres rendszerlemeznek, de előbb mindenképp másoljuk át egy új fájlba, valamint találunk egy EMPTY.DSK nevű fájl, amit üres lemezek alapjául használhatunk.

A rendszer alapértelmezetten az A.DSK nevű lemezképet fogja betölteni, de amint új lemezképeket töltünk be, azokat megjegyzi és a következő indításkor azokat fogja betölteni.

Ne feledjük, hogy a CP/M operációs rendszerben lemezcsere után a Ctrl-C billentyűvel mindig töltsük újra a rendszert!

A /CPM/ORIGINAL könyvtárban találunk több programot, amit a lemezekre felmásolva használhatunk is:
A fájl menüben az M gombot megnyomva, MEM azaz a memóriába töltés kerül kiválasztásra, ami után a fájlokat egyesével betölthetjük a rendszer memóriájába, és az emulátor be is írja a mentéshez szükséges parancsot a terminálba. Ha megfelel a fájlnév, akkor nincs is más teendőnk mint megnyomni az ENTER billentyűt, és a fájl már a lemezre is került.

Az emulátor három terminált képes emulálni, VT-52 (alapértelmezett), VT-100 és Televideo 950 típusokat. A terminálok között az ESC ? n karakterekkel tudunk választani, ahol n 1,2 vagy 3 lehet.