Termékek / Z80MU / HT1080Z

Sokunk első kapcsolata a számítógépekkel ezen a gépen kezdődött az iskolában, hiszen ez volt az első magyar iskolaszámítógép. Biztosan sokan emlékeznek még a GALAXY nevű játékra, amellyel órákig tudtunk játszani, és az otthon papírra vetett kódsorokra, amiket ha szabad volt a gép, gyorsan bepötyögtünk és kipróbáltunk.

A géphez tartozó SD kártya könyvtára: /HT1080Z

CAS fájlok (.cas) betöltése: A fájl menüben válasszuk ki a kívánt programot tartalmazó .cas fájlt. Ha a fájl basic programot tartalmaz, használjuk a CLOAD parancsot, egyébként pedig a SYSTEM paranccsal lépjünk be a "gépi kód" parancssorba. Itt írjuk be a fájl kezdőbetűjét, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt. A program pillanatok alatt betöltődik és a / paranccsal indíthatjuk el.

DSK fájlok (.dsk): az emulátor rendelkezik floppy drive emulációval is, amelynek használatához a :0 meghajtóba helyezzünk egy rendszerlemezt (pl. NEWDOS80.DSK) és a többi meghajtóba pedig az adatlemezeket. Érdemes odafigyelni a hangra is, mert a meghajtók hangja is megszólal.

A .cas és a .dsk fájlokat a rendszer automatikusan a megfelelő eszközhöz csatlakoztatja. Ha a fájl menüben a CAS volt kiválasztva, akkor automatikusan az első lemezegységbe helyezi a kiválasztott .dsk fájlt.

A SYSTEM parancssorban a /12288 címet beírva aktiválhatjuk a ROM bővítést villogó kurzorral és a /12299 címmel hagyományos kurzorral, valamint a /12711 címmel elindíthadjuk a beépített debuggert is.


A HT1080Z eredeti billentyűzete

 
F1
F2
F3
F4
F5
F6
F7
F8
SYS
 
 
 
 
NMI
 
 
0
!
1
"
2
#
3
$
4
%
5
&
6
'
7
(
8
)
9
 
0
*
:
=
-
 
CLR
 
 
/
*
Q
W
E
R
T
Y
U
I
O
P
`
@
 
NL
 
BRK
 
7
8
9
 
A
S
D
F
G
H
J
K
L
+
;
 
 
 
4
5
6
SHIFT
 
Z
X
C
V
B
N
M
<
,
>
.
?
/
SHIFT
1
2
3
 
 
 
SPACE
 
 
 
 
0
.
-
+
NL
A HT1080Z billentyűzet kiosztása az USB billentyűzeten

A fájl menü a SYS (F9) gombbal érhető el. A Shift+SYS gombokkal hard RESET-et adhatunk a gépnek, míg az NMI gombbal soft RESET-et. Kilépni a gép emulációjából (visszatérni a főmenübe) az USB billentyűzet bal Ctrl és a Num Pad Del gombjának együttes lenyomásával lehet.

Lehetőség van a gép állapotának elmentésére és visszatöltésére is a sárga jelzésű gombok segítségével. Az Alt+F1..Alt+F8 gombokkal elmenti a gép állapotát az adott pozícióba, a Shift+F1..Shift+F8 pedig visszatölti azt. Így bármikor megszakíthatjuk a játékot vagy a programunk írását, később folytatni tudjuk azt.